Afspraken en adviezen over eten en drinken op de St.-Jansschool
 

1.       Inleiding
 
Veel kinderen hebben tegenwoordig overgewicht. Overgewicht op jonge leeftijd kan grote gevolgen hebben voor nu en later. Denk aan pesten, minderwaardigheidsgevoelens, diabetes, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk.
Overgewicht wordt onder andere veroorzaakt door te veel en te vet eten en te weinig bewegen. Onze school is een plaats waar kinderen een groot deel van de week doorbrengen. Daarom is de school een heel geschikte omgeving om iets aan de preventie van overgewicht te doen.
Wij willen op school afspraken maken en adviezen geven om gezond eten te bevorderen.
Dit schoolbeleid over voeding kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.
Het is belangrijk dat de kinderen, het team en de ouders achter het beleid staan en er dus ook naar handelen.
 
 
2.       Traktaties
 
Een traktatie is een extraatje dat hoort bij verjaardagen en vieringen. Een traktatie hoeft niet groot te zijn en moet ook niet al te veel calorieën of verzadigde vetten bevatten. Het motto moet zijn: “snoep (maar doe dat dan wel) verstandig”

3.       Tijdens de pauzes
 
We proberen er aan te werken dat de kinderen zoveel mogelijk gezonde tussendoortjes eten. Pauzehapjes moeten ook niet te groot zijn. De pauze is immers ook bedoeld om de kinderen te laten bewegen. In ieder geval maken we de afspraak: Geen snoep!
De kinderen brengen hun drinken het liefst mee in bekers. Lege pakjes drinken zorgen voor een hoge afvalberg!
 
4.       Overblijven
 
We stimuleren dat de kinderen eten uit een gezonde lunchtrommel. De afspraak is in ieder geval: geen koek of snoep tussen de middag!
De kinderen kunnen op school uitsluitend kiezen uit melk, thee of bouillon.
 
 
Met deze afspraken over eten en drinken op school hopen we een verwachting uit te spreken vanuit onze verantwoordelijkheid in de vorm van een advies. Dit advies biedt alle betrokkenen duidelijkheid en kansen. Zo hopen we de kinderen, maar ook hun ouders, te stimuleren om verstandig met snoep en andere tussendoortjes om te gaan. Door er op een positieve manier met de kinderen over te praten, proberen we hun houding ten opzichte van traktaties, pauzehapjes e.d. ten goede te veranderen.
 
Wij verwachten dat de ouders hierachter zullen staan.
 
Team St.-Jansschool